35-letni Carmelo Anthony i nauka przepisów gry w koszykówkę

57

Carmelo Anthony gra zawodowo w koszykówkę od szesnastu lat. Jego średnie kariery w NBA to 35.8 minut 24.0 punktów 6.5 zbiórek 3.0 asyst 19.1 oddanych rzutów z gry oraz 6.9 oddanych rzutów wolnych. Myślałbyś, że zna przepisy. Jako gwieździe pozwalano mu na więcej, do ligi wchodził jako uczelniany mistrz kraju i można powiedzieć, że od samego początku jako “lokomotywa marketingowa NBA” dostawał małe fory od sędziów.

Czasem noga w kontrze “nie naszła”, bywało że grę wznawiał niedbale albo “jab-stepem” straszył, tyle że nie w miejscu, ale wprzód, wiecie o co chodzi. Oto pierwszego z brzegu przykłady:

Melo outlet passer

Melo rim runner

Melo transition scorer

Nie czepiam się, bo “gdzie drwa rąbią tam wióry lecą”. Przeszło 38 tysięcy minut rozegrał Anthony w sezonie regularnym oraz ponad 2700 minut w playoffs – dysponując tak obszernym materiałem video, przy właściwym montażu i cierpliwości, każdą tezę można udowodnić. Ukochani synowie koszykówki: Air Jordan, Allen Iverson czy Kobe Bryant także robili “kroki”. W ferworze walki zmieniali nogę piwotową aż miło!

Tym razem jednak Melo przegina

Nie wiem co się z nim dzieje na starość, ale chyba powoli traci kontakt z rzeczywistością.

Wyraźnie zaznacza lewą nogę jako piwotową. Następnie wyraźnie przechodzi na prawą przed odbiciem w górę. Zmiana nogi piwotowej jest nielegalna w każdej lidze i na każdym poziomie gry w koszykówkę. Żeby było “legalnie” musiałby wyjść w górę z obu nóg, ale nie na tym polega ten manewr, czyli tak zwane “step through”.

Powtarzam: KAŻDEMU zdarza się stracić balans i popełnić błąd kroków. Najgorsza jest reakcja zawodnika. Następujące przekonanie Melo, że zrobił wszystko zgodnie ze sztuką. Jak mniemam: ta sama, niezłomna pewność siebie, która niegdyś wyniosła go na szczyt dziś utrudnia mu adaptację. Co myślicie?

podesłał Karol Zakaszewski

Ostatnie Wpisy

57 comments

  1. Array ( )
    Mateusz Morawiecki 19 Sierpień, 2019 at 15:59
    Odpowiedz

    Widać że Melon się śmieje, wg mnie Karmel wiedział że to kroki, tylko sobie żartował że nie, więc nie wiem o co ta spina.

    (111)
  2. Array ( )
    Odpowiedz

    1. Przeanalizujmy: rozmowa o następującym zagraniu:
    -ustanowienie nogi obrotu(lewa)
    – pivot
    -oderwanie nogi obrotu (lewej) i wyjście do rzutu

    Wg przepisów *art25 -do rzutu lub podania można oderwać nogę obrotu. A więc legal. Nie musi wybić się z dwóch . Uczmy się przepisów…
    Pozdrawiam sędzia koszykówki;)

    Ps.Oczywiście temat kroków i ich egzekucji to temat rzeka, ale post dotyczy takiego “step through”

    (88)
    • Array ( )

      „ W celu podania lub rzutu do kosza z gry może wybić się z nogi obrotu, ale żadna ze stóp nie może ponownie dotknąć podłoża przed wypuszczeniem piłki z ręki(ąk).”

      Jasno wynika z tego, że może wybić się z nogi obrotowej, a nie z drugiej nogi po oderwaniu obrotowej.

      (6)
    • Array ( )

      “W celu podania lub rzutu do kosza z gry, może wybić się z nogi obrotu, ale żadna ze stóp nie może
      ponownie dotknąć podłogi przed wypuszczeniem piłki z ręki(rąk).”

      To z tego samego artykułu Panie Sędzio!!! Współczuję sędziowanym przez Pana :/

      (1)
    • Array ( )

      Czytajmy całe artykuły przepisów, a nie wybrane pół zdania:
      “W celu podania lub rzutu do kosza z gry, może wybić się z nogi obrotu, ale żadna ze stóp nie może ponownie dotknąć podłogi przed wypuszczeniem piłki z ręki(rąk)”

      ŻADNA ze stóp nie może ponownie dotknąć, tutaj ewidentnie prawa noga dotyka ziemi po oderwaniu lewej, czyli nogi obrotu

      (10)
  3. Array ( )
    Odpowiedz

    To nie są kroki, błędem jest oderwanie nogi obrotu i PONOWNE DOTKNIECIE nią podłogi, nie sam “akt” jej uniesienia. Inaczej każdy dwutakt byłby krokami, bo przecież zeskakuje się z nogi obrotu na drugą i dopiero wtedy rzuca.
    Zresztą zasady NBA:
    d. If a player, with the ball in his possession, raises his pivot foot off the floor, he must
    pass or shoot before his pivot foot returns to the floor
    Pisze ewidentnie, że można unieść nogę obrotu celem rzutu/podania.
    Wiem, że nagonka na Carmelo jest modna, zresztą zasłużył, ale bądźmy obiektywni..

    (23)
  4. Array ( )
    Odpowiedz

    Na zasadach fiba to NA PEWNO NIE SĄ KROKI, zasada od dwoch lat jest z dodatkowym krokiem i jak tego nie ogarniacie to nie piszcie. W usa nwm

    (6)
    • Array ( )

      Dla mnie to co wprowadziła Fiba to są i zawsze będą kroki. Trudno jest nagle zmienić takie fundamenty gry. Niemniej gdy odrywał się z obu nóg jednocześnie po piwocie to jest to ok.

      (-3)
    • Array ( )

      Kroki są określane przez zasady gry, które mówią że może tę nogę oderwać. I czy to na meczu z sędzią czy na orliku z 40latkami mogę się o to kłócić

      (2)
  5. Array ( )
    Odpowiedz

    To jest legalne zagranie i nazywa się rzut po założeniu lub potocznie zakładka. Portal i przede wszystkim autor trochę się kompromituje dopuszczając taki art.

    (7)
    • Array ( )

      Z przepisami też chcesz się kłócić?

      “To pass or shoot for a field goal, the player may jump off a pivot foot, but neither foot may be returned to the floor before the ball is released from the hand(s)”

      Żadna ze stóp nie może wrócić na parkiet przed wyrzuceniem piłki. Tutaj ewidentnie prawa wraca po oderwaniu lewej i zanim piłka została wypuszczona.

      (7)
    • Array ( )

      “W celu podania lub rzutu do kosza z gry, może wybić się z nogi obrotu, ale żadna ze stóp nie może
      ponownie dotknąć podłogi przed wypuszczeniem piłki z ręki(rąk).”

      To z tego samego artykułu Panie Sędzio!!! Współczuję sędziowanym przez Pana :/

      (-1)
  6. Array ( )
    Odpowiedz

    Dobra, bo widzę że tu dywagacje, artykuły, sraty pierdaty.
    Sprawa jest prosta- po pierwsze pivot i dwutakt to dwa różne manewry, także Hugo mylisz się.
    Przejdę do sedna – jak zaczynasz pivot musisz zdecydować która noga będzie ruchoma a która nie. Jeśli lewa jest nieruchoma to nie możesz jej oderwać od parkietu a następnie wyskoczyć z lewej. I to jeszcze tak bezczelnie jak Melo;) Dajcie spokój.

    (-7)
  7. Array ( )
    Odpowiedz

    Nie tylko melo, ale i Kg mówili ze to nie kroki. Następnym razem warto o czymś kontrowersyjnym przeczytać drugi raz, najlepiej w książce z zasadami gry, zamiast popełniać artykuł

    (6)
  8. Array ( )
    Odpowiedz

    Uważam ze twn “news” o Melo nadaje sue tylko jako krotka wzmianka do NPAW lub dniowki z newsami a nie jako oddzielny artykul.
    Pozdro

    (2)
  9. Array ( )
    Odpowiedz

    To nie są kroki, to samo robi się przy tak zwanej “zakładce” . Naskakując obiema nogami na parkiet, robiąc powiedzmy lewą nogą skrzyżny krok co powoduje że prawa noga staję się nogą obrotową, w tym momencie możemy oderwać prawą nogę (OBROTOWĄ) wychodząc “w góre” lub do podania, ważne jest że niemożemy juz opaśc na ziemie gdyż wtedy będzie to bład kroków.
    NIE UDOSTĘPNIAJCIE ARTYKUŁU KTÓRY MYLI DZIECIAKI. Polecam wpierw zajrzeć do przepisów z tego co kojarzę jest to doskonale opisane w którymś artykule, z tego co pamiętam to 24 albo 25
    Akcja Melo w 100% legalna
    Pozdrawiam sędzia koszykówki

    (0)
  10. Array ( )
    Odpowiedz

    Jako stary czytelnik gwba stwierdzam że poziom zamieszczanych artykułów spada z dnia na dzień. Wiem że sezon ogórkowy itd ale to co tutaj zobaczyłem nadaje się na wzmiankę w NPAW (który też swoją drogą obniżył loty) a nie na osobny artykuł. Bez obrazy, moja szczera opinia, gorzkie żale, minusujcie.

    (9)
  11. Array ( )
    Odpowiedz

    Niech ktoś mądry pod przykład z meczu takiej akcji jak zrobił Melo? Czytam przepis Fiby i dalej śmierdzi mi to krokami.

    (0)
  12. Array ( )
    Odpowiedz

    Weźcie już skończcie z tym Melo. Wszyscy wiedzą, że obecnie jest ogórem. Wali cegły jak Bryant przez trzy ostatnie sezony kariery. Od 2007 roku jest rozkapryszoną gwiazdą, mającą na celu podpisanie maks kontraktu i wyeksponowanie własnej osoby kosztem wyników drużyny. Dla mnie postawa, która dyskwalifikuje go do dołączenia do HoF.
    Szczerze, nie przychodzi mi do głowy żaden bardziej egoistyczny współczesny koszykarz.

    (-1)
  13. Array ( )
    Odpowiedz

    Piszę to jako sędzia koszykówki od ponad dekady… Zawodnik może oderwać nogę obrotu celem podania, bądź rzutu, ale nie może ona ponownie dotknąć podłoża nim piłka opuści jego rece”.
    To co Melo zaprezentował na tym filmie to w pełni legalne zagranie a ten artykuł to kompromitacja autora. Jeśli to są kroki to powiedzcie czemu ludzie zachwycają się wyszkoleniem Luki? https://youtu.be/JMsnHzMCvv8
    Albo dreamshake’iem Olajuwana?
    https://youtu.be/WJz73ciI_hA
    Wszystkie zagrania opierają się na tej właśnie zasadzie.

    (-3)
    • Array ( )
      miś4 kontratakuje 20 Sierpień, 2019 at 05:30

      Wg w mnie właśnie Luka i Olajuwon wykonują to prawidłowo. Tzn. odbijają się z dwóch nóg równocześnie, a Melo moment wcześniej podgina lewe kolano, odrywa tą nogę i dopiero wtedy odrywa od ziemii nogę prawą. W tym jest błąd. To samo mówią mu asystenci-trenerzy tego treningu. AB mówi: “You gotta jump off two feet”, czyli jak chce zrobić poprawnie to zagranie musi odbić się z dwóch nóg równocześnie, a nie wyraźnie wcześniej nogą pivotującą.

      (5)
    • Array ( )

      Przyjrzałem się z uwagą pracy nóg w obu filmikach i widać, że najpierw oderwana jest noga piwotowa, podczas wybicia, jednakże jest to różnica mniejsza niż części sekundy. Zwłaszcza w zwolnieniu i u Olajuwona widoczne jest oderwanie najpierw nogi obrotu ale jak już wcześniej wspomniałem różnica w normalnej grze jest wręcz niezauważalna. Na zwolnieniu widać to doskonale. U Melo akurat widać od razu przeskoczenie z nogi na nogę i być może to jest tak kontrowersyjne.

      (1)
    • Array ( )

      miś4 kontratakuje dokładnie też tak to widzę.
      Jeśli Pan Sędzia od dekady nie widzi różnicy w tych zagraniach to współczuję zawodnikom którym sędziuje.
      Nie przesądzam czy Melo robi kroki. Według mnie tak. Ale porównywanie tego z tym co robi Luka i Olajuwon to przegięcie.

      (1)
    • Array ( )
      miś4 kontratakuje 20 Sierpień, 2019 at 09:51

      @Rzeczywiscie
      Moim zdaniem kluczowe jest czy wszystko zrobione jest w jedno tempo, czy nie. Jeśli oddajesz np. rzut po minięciu obrońcy po jednym koźle i dostawiasz lewą nogę do prawej i oddajesz rzut z wyskoku,, to jeśli wybijesz się z dwóch nóg w jedno tempo to nie ma znaczenia, że prawa noga oderwie się od parkietu minimalnie wcześniej przed lewą przy wyskoku. Ale jeśli oderwiesz prawą, a potem wyskoczysz, to już jest strata.

      (0)
    • Array ( )

      Przecież dokładnie Luka I Hakeem nie robią błędu i wybijają się z obu nóg równocześnie. Melo odrywa nogą na której robi pivot, a drugą wybija się jeszcze do przodu = kroki aż bolą oczy.

      (1)
  14. Array ( )
    Odpowiedz

    No niestety kiedyś to były kroki, dziś juz nie (chyba od 2 lat są nowe przepisy FIBA w tym względzie). Także tym razem Melo się udało 😉

    (-1)
    • Array ( )

      Czytając komentarze, zauważyłem że dwie inne osoby przedstawiające się jako sędziowie również twierdzą, że to zagranie legalne. Andrzej, zrozum proszę, że nie wszystko co wygląda dziwnie jest naruszeniem przepisów. Tu chodzi tylko o jedną konkretną zasadę: NOGA OBROTU – czyli w tym wypadku lewa –
      1. Może być oderwana od parkietu celem podania, bądź rzutu. – Melo rzuca więc mógł ją oderwać – LEGAL
      2. Piłka opuszcza opuszcza jego ręce zanim NOGA OBROTU ponownie dotyka parkietu – LEGAL
      3. Fajnie by było, gdybyś potraktował tę dyskusję jako motywację do dokształcenia się w kwestii przepisów zamiast rzucania kąśliwych uwag 😉

      (0)
  15. Array ( )
    Odpowiedz

    Wypowiadają się tu sędziowie i mówią, reprymenduja autora… gorzej dla sędziów jak to Wy się mylicie.
    Moim zdaniem są to naturalnie kroki poprostu. Chyba, ze…. dzieje się to w stanach gdzie na tego typu sprawy patrzą liberalne w duchu liberalizmu i zwiększenia kasetki.
    Co do samego Carmelo to często o tym wspominałem, że gdyby profesjonalniej dbał o swoje ciało byłby gdzie indziej. Wzór to dla mnie Grant Hill taki sam wzrost, a sylwetka inna. Carmelo ma zupełnie w innym miejscu środek ciężkości. Jak się taki rozpędzi to musi sobie potruchtac by stanąć. Obrona to przede wszystkim nogi.

    (0)
  16. Array ( )
    Odpowiedz

    Sytuacja jest tu niejasna. Bardziej naturalne byłoby gdyby wybijał się z dwóch nóg jednocześnie, a on najpierw zwolnił lewą (piwotową), co dało mu prędkość w przód, a później oderwał drugą (prawą) co dało mu kolejne centymetry przewagi nad obrońcą i zbliżyło do kosza. Jeżeli obie nogi dotykały podłoża w momencie zwolnienia nogi piwotowej (co nawet na stopklatce nie jest do końca widoczne) to teoretycznie (w myśl przepisów) można to zaliczyć jako prawidłowe i uznać za wyraz wybitnej techniki. Z drugiej strony w myśl tych zasad jak oderwiesz nogę piwotową to wcale nie musisz kończyć akcji, wyskakiwać (jump shoot) tylko stać jak flaming kilka sekund, dopóki nie ponownie położysz nogi piwotowej na podłodze, albo opadną cię obrońcy i sędzia odliczy 5 sekund. Jakoś takich akcji nie widziałem, a sporo oglądam koszykówki.

    (0)
  17. Array ( )
    Odpowiedz

    Nie rozumiem w czym rzecz. Melo ma rację. To nie kroki. Było kiedyś na bballbreakdown. Jakiś były sędzia z NBA tłumaczył.

    (0)
  18. Array ( )
    Odpowiedz

    Kroki i tak i nie 😉 Tzn. są to kroki, bo pierwszą ustawia jako nogę obrotu prawą stopę w momencie upadku 😉 Ale sędzia tego może nie spostrzec bo robi to szybko i za nogę obrotu uzna się jego lewą to jak wyżej w komentarzach napisano, w celu podania lub rzutu może lewa oderwać. Nie musi robić tego jednocześnie. Nie ma tutaj żadnego zmieniania nogi obrotu na prawą jak to w artykule autor napisał żeby zrobic jakieś step sru xd

    (0)

Gwiazdy Basketu